Je denkt er misschien niet iedere dag aan, maar het dak van je huis heeft heel wat te verduren. Door invloeden van weer, wind en gewoonweg ouderdom kunnen er problemen ontstaan met de dakbedekking — met als gevolg lekkage, tocht en schimmel in je huis. Deze problemen wil je natuurlijk zo snel mogelijk voorkomen, voordat het te laat is. Laat daarom regelmatig een dakinspectie uitvoeren. Zo ben je er zeker van dat je dak in prima conditie is, en voorkom je de bijkomende kosten van ingrijpende reparaties.

Voorkomen is beter dan genezen

Het belangrijkste probleem dat kan ontstaan bij mankementen aan een dak, is lekkage. Als er sprake is van een lekkage, zijn de problemen die door binnendringend vocht ontstaan, niet meer op te lossen door het dak te repareren. Er kan bijvoorbeeld schimmel in de muren komen, of scheuren en barsten door opvriezend vocht in de winter. Het loont dus absoluut de moeite om mankementen aan het dak te signaleren en repareren, voordat er vocht kan binnendringen.

Dakinspectie om lekkage voor te zijn

Als er door een hevige storm dakpannen loswaaien of het dak door vallende takken beschadigd raakt, is daar natuurlijk niets aan te doen. Maar een regelmatige dakinspectie kan wel voortijdig risicovolle plekken, zoals loszittende dakpannen, opsporen. Zo verklein je de kans op waterschade aanzienlijk. Bij een dakinspectie wordt er goed gelet op zwakke en kwetsbare plekken, zoals rotte stukjes hout in de balken, gaatjes in de dakbedekking en verstoppingen in de dakgoot. Al deze mankementen vergroten de kans op een lekkage aanzienlijk, maar zijn bij tijdige inspectie goed op te lossen.

Wat wordt er bij een dakinspectie gecontroleerd?

Bij een dakinspectie controleert de dakdekker altijd het gehele dak. De dakbedekking en de dragende constructie worden grondig bekeken, maar ook eventuele schoorstenen, dakramen en lichtkoepels. Het gaat immers om de waterdichtheid van het gehele dak. Ook bekijkt de dakdekker de waterafvoer in de vorm van regenpijpen en dakgoten, want daar mag ook geen verstopping of lekkage ontstaan. Als het nodig is, zullen kleine reparaties en werkzaamheden meestal als onderdeel van de dakinspectie worden uitgevoerd, maar in overleg kan ook groter onderhoud worden uitgevoerd.

Hoe vaak een dakinspectie uit laten voeren?

Het is niet nodig om je dak heel erg vaak te laten inspecteren. Na iedere inspectie kan een dak in principe weer vier seizoenen mee, dus een jaarlijkse controle is voor de meeste daken genoeg. Daarmee zorg je voor een dak dat ieder jaar weer alle weers- en windinvloeden aankan, en dat het risico op schade en lekken minimaal is. Met een onderhoudscontract bij een dakdekker ben je verzekerd van deze jaarlijkse zorg aan je dak.

Wat kost een dakinspectie?

Het hangt vooral af van de aard en staat van uw dakbedekking, hoeveel geld je kwijt bent aan een dakinspectie. Daarom kun je het beste een offerte op maat aanvragen. Bij een dakdekker kan je, in de meeste gevallen, een onderhoudscontract afsluiten, waarin een jaarlijkse controle en eventueel bijkomend klein onderhoud is opgenomen. Zeker is wel dat de kosten van dakinspectie en -onderhoud in het niet vallen bij de kosten die nodig zijn als er een reparatie moet worden uitgevoerd.