Bij het kopen en verkopen van woningen en paden is het nodig om een taxatie te laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het aanvragen van financiering. Hiervoor kijkt de taxateur naar verschillende zaken. Voor jou is het wel van belang om een aantal zaken goed voor te bereiden. Wij hebben hieronder verschillende tips op een rij gezet bij het laten uitvoeren van een taxatie.

  • Bepaal waar de taxatie voor nodig is
  • Welke taxateur is het beste voor jou
  • Let op de kosten
  • Check hoe er is gemeten
  • Zorg voor de juiste gegevens en informatie

Vooraf duidelijk bepalen waar de taxatie voor is bedoeld

Voordat je begint met het regelen van de taxatie is het belangrijk om exact te weten waar de taxatie voor is bedoeld. Er zijn namelijk verschillende soorten taxaties. Daarnaast is het belangrijk dat je bijvoorbeeld bij de geldverstrekker vraagt welke informatie het rapport exact moet bevatten. 

Zo weet je zeker dat je een rapport oplevert dat je ook daadwerkelijk nodig hebt en vermijd je het risico om later nog extra kosten te moeten maken. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je juist kosten kunt besparen, omdat er bepaalde werkzaamheden of zaken niet nodig zijn in het rapport.

Controleer goed welke taxateur het beste is voor jou

Wanneer je weet wat er precies nodig is dan kun je gaan kijken naar welke taxateur jij nodig hebt. Kijk welke eisen er worden gesteld vanuit de geldverstrekker of andere instantie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een eis is dat de taxateur gevalideerd door de NWWI moet zijn. 

Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een pand of andere soort vastgoed wilt verkopen. Zo kan het zijn dat je een taxatie voor professionele diensten in de leisure sector nodig hebt. Dit is een zeer gespecialiseerde niche waar je dan ook specialistische kennis voor nodig zult hebben. 

Houd rekening met de kosten

In de meeste gevallen worden de kosten voor een taxatie op twee verschillende manieren bepaald. Zo kan het zijn dat er een vast bedrag per taxatie wordt gerekend of kan het zijn dat er een percentage wordt berekend van de getaxeerde woning. 

Het is verstandig om vooraf te zorgen dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden en je al hebt berekend wat voor jou het meest interessant is. Ook komt er nog BTW bovenop en kan het zijn dat je maken krijgt met andere kosten, zoals administratiekosten of kadasterkosten. 

Informeer naar hoe er wordt gemeten

Er zijn verschillende manieren om het oppervlakte in vierkante meters te meten. NVM makelaars bijvoorbeeld zijn verplicht om een vastgestelde meettechniek te gebruiken, ook wel NEN 2580 genoemd. Elke NVM makelaar zal op deze manier hetzelfde resultaat krijgen als er wordt gemeten. Daarom is het verstandig om altijd even te controleren hoe de meting is uitgevoerd.

Zorg dat je alle benodigde documenten en gegevens bij de hand hebt

Voor jou is het belangrijk om alles goed voor te bereiden en te zorgen dat je alle gegevens bij de hand hebt. Zorg bijvoorbeeld voor de meest recente WOZ verklaring, een eigendomsbewijs en andere stukken die nodig zijn. Dit kun je meenemen tijdens je afspraak bij de taxateur. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *