Als vastgoed beheerder is het altijd mogelijk dat u te maken krijgt met houtwormen. Houtwormen kunnen een groot probleem zijn in elke woning of pand.

Houtwormen zijn de larven van houtwormkevers, welke zich voeden met hout. Hierdoor kunnen ze een behoorlijke schade aanbrengen aan houten vloeren, houten meubels, of andere onderdelen van het pand die van hout vervaardigd zijn. Zeker wanneer er houtwormen in het constructiehout zitten, kan dit erg gevaarlijk.

Kenmerken van houtwormen

In principe kunnen houtwormen in elk type hout voorkomen, maar ze hebben wel speciale soorten hout waar ze de voorkeur aan geven. Je ziet vaak houtwormen in hout dat voor constructies van huizen of meubelen wordt gebruikt. Hierbij zijn houtwormen meestal te vinden in onbehandeld en vochtig hout. Ze hebben echter weinig interesse pas gekapt of levend hout. Ondanks dat er gezegd wordt dat houtwormen zich niet vaak in behandeld hout nestelen, gebeurt het toch regelmatig dat de eitjes van de houtworm ondanks het bewerken weten te overleven. Het is dus mogelijk dat houtwormen zich al een tijd lang ‘schuilhouden’ in het hout, zonder dat men dit direct ziet.

U kunt herkennen aan het hout dat er houtwormen zijn, als u gaatjes van ong 2 mm in het hout ziet. Daarnaast valt er vaak stof/ houtresten uit deze gaatjes. Wanneer er nog stof rondom de gaatjes zit, kunt u meestal herkennen dat de houtwormen nog actief zijn.

Houtwormen bestrijden

Als u houtwormen bestrijden wilt is het belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte te beperken. Deze dient lager dan 50-60% te zijn. U kunt het hout dan met boenwas of verf bewerken, waardoor houtworm minder snel actief is in het hout.   Wanneer de houtwormen zich in de constructie van een gebouw hebben gevestigd staat uw veiligheid op het spel. Daarom is het verstandig om in dit soort situaties hulp in te schakelen van een professional of expert.