Vaak denken mensen dat er in de winter buiten beter niet geschilderd kan worden omdat het schilderwerk dan minder goed is, toch is het gewoon mogelijk om ook in minder gunstige weersomstandigheden buiten te schilderen.

Je kunt er geen maand op zetten welke het meeste geschikt is voor buitenschilderwerk. In Nederland is het natuurlijk zo dat het klimaat erg wisselt, ook van dag tot dag. Hier heb je natuurlijk zomers waar het veel regent en winters die erg zacht zijn. Ook in het voorjaar en najaar kan het weer erg verschillen. Van temperaturen tot onder het nulpunt tot een aangename lentebries. In bijvoorbeeld Scandinavië wordt bij flink lage temperaturen ook gewoon buitenschilderwerk gedaan.

Het is natuurlijk wel belangrijk om rekening te houden met diverse factoren. Zo is bijvoorbeeld schilderen in de regen niet aan te raden, of dit nu in de zomer of in de winter is. Schilderen tijdens een regenbui kan natuurlijk wel op plaatsen waar de regen niet op komt zoals in galerijen of balkons. Deze dienen dan natuurlijk wel voldoende beschut te zijn. Ook de vochtigheidsgraad van de lucht is van groot belang bij buitenschilderwerk. Doordat de lucht vochtig is ontstaat er condensvorming waardoor er aanslag kan ontstaan. Indien het oppervlakte weer droog is kan er bijvoorbeeld met alkydharsverf prima verder geschilderd worden.