Voordat je begint met verven dient er een keuze gemaakt te worden voor de juiste verf. Globaal heb je de keuze uit Acrylverf of Alkydlak. Alkydlak kan zowel voor binnen als buiten gebruikt te worden. Terwijl Acrylverf vaak alleen voor binnen gebruikt wordt.

Alkydlak

Alkydlak bestaat voor 40% tot 50% uit terpentine en heeft hierdoor de bijnaam verf op terentinebasis. Deze verf wordt nog steeds het meeste gebruikt door de professionele schilder vanwege het mooie egale resultaat. Nadelen zijn echter de sterke en zeer ongezonde geur die het met zich meebrengt. Daarnaast heeft alkydlak een droogtijd van 16 uur dat 10 uur langer is dan de Acrylverf.

Acrylverf

Acrylverf word voornamelijk binnenshuis gebruikt omdat het minder goed bestemd is tegen water. Deze verft dient met speciale acrylverfkwasten te worden aangebracht waardoor het vaak een duurdere klus wordt. Zoals reeds verteld is het grote voordeel de korte droogtijd en daarnaast is het gemakkelijker te schuren echter vergeelt de verf niet na verloop van tijd. Dit is vooral binnenshuis zeer belangrijk

Oververven

Wanneer u over een bestaande laklaag gaat heen verven moet u bepalen welke lak er voorheen gebruikt is. Er kan namelijk geen verf op terpentinebasis over de verf op waterbasis gezet worden. Eenmaal lak op waterbasis is lak op waterbasis, andersom is wel zeer goed mogelijk. Wilt u toch naar een terpentine verf dan zult u de gehele laklaag moeten verwijderen.

Test

Om te testen welke laklaag er op je hout zit kunt u een doekje met verf over de oude verflaag heen halen. Wordt het oppervlak plakkerig dan zit er acrylverf op. Wilt u advies van een ervaren schilder vraag dan naar de winterschilder Arnhem.