Ontstaan van de winterschilder.
Sinds 1949 is de winterschilder een bekend fenomeen in Nederland. Destijds is de winterschilder gestart door Commissie voor werkspreiding in het schildersbedrijf. De commissie werd opgericht ter bestrijding van de winterwerkloosheid in deze bedrijfstak. Tot 1949 zaten veel schilders namelijk onnodig thuis gedurende enkele maanden in de winter. Vervolgens moesten de schilders vaak te lange dagen werken om aan de vraag van de alle klanten te kunnen voldoen. Ondanks dat de seizoensdrukte altijd zal blijven bleek het initiatief zeer succesvol.

Looptijd
De periode voor de winterschilder is vanaf de derde week van november tot de derde week van maart. Uitzondering in deze periode zijn de laatste twee weken van december en de eerste week van januari vanwege de nationale feestdagen.
Kortingen

In 1949 werd gestart met een collectieve premieregeling die in de beginjaren van kracht was. Na onderzoek van een ondernemersorganisatie bleek dat veel schilders en ook onderhoudsbedrijven de voorkeur gaven aan een meer persoonlijke winteraanbieding. De persoonlijke winteraanbieding werd ook in het leven geroepen om de marktwerking tussen de verschillende winterschilders eerlijk te houden. De winterschilder Arnhem geeft aan dat het winterse klimaat in Nederland zich uitstekend leent om heel het jaar door te kunnen schilderen.