Het is belangrijk om het buitenschilderwerk aan uw woning regelmatig een nieuw likje verf te geven. Naast dat de verf uw woning kan verfraaien beschermt het ook.
Als men het over buitenschilderwerk heeft, bedoeld men al het schilderwerk dat aan de buitenkant van uw huis plaatsvindt. Hierbij kan je denken aan het schilderen van kozijnen en deuren, gevelbetimmering maar ook het schilderen van de muren. Ook schuttingdelen en de buitenkant van een schuur of garage vallen onder buitenschilderwerk.
Als men de woning goed wil onderhouden zal men ongeveer een keer per vijf jaar de woning moeten schilderen. Wat men vaak ziet bij woningen is dat het schilderwerk op het zuiden en het westen door invloed van zon en regen eerder aan onderhoud toe is. Wanneer je blaasjes en of scheurtjes in het schilderwerk ziet, betekend dat dat het tijd is om een schilder in te schakelen. Je kan het beste de liggende onderdelen zoals een vensterbank op beschadiging controleren, hier begint vaak de beschadiging als  eerste.
Door het buitenschilderwerk goed op orde te houden, kan men verschillende onderdelen zoals houten kozijnen tegen verschillende weersomstandigheden beschermen. Houtrot is een veelvoorkomend probleem, wat door goed schilderwerk voorkomen kan worden.
Wanneer u het buitenschilderwerk van uw woning goed op orde houdt, kunt u een net en strak uiterlijk aan uw woning geven. Wanneer uw woning goed in de verf staat, oogt dat ook goed, waardoor ook de waarde van uw woning beter zal zijn.