UPS is de afkorting voor Uninterruptible Power Supply. Zodra de gebruikelijke primaire voeding uitvalt wordt de noodstroomvoorziening ingeschakeld. Om deze in te kunnen schakelen zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Ten eerste moet er gelet worden op de frequentie. Het Nederlandse elektriciteitsnet is 50 Hz. De frequentie van het voedende is lager dan 6% van de gebruikelijke frequentie, voor de tijdsduur van 6 seconden.

Daarnaast moet er gelet worden op de effectieve spanning. Deze moet een bepaald percentage afwijken van de gebruikelijke effectieve spanning, dit is afhankelijk van de apparatuur die is aangesloten.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd “no-break installatie” bij ICT bedrijven. Door middel van deze no-break installatie kan de netspanning door de noodstroominstallatie worden overgenomen zonder een onderbreking.  Bij dit systeem wordt vaak een combinatie toegepast van een UPS systemen en een noodstroomaggregaat. De eerste minuten kan de voeding worden opgevangen door de UPS en wordt daarna overgenomen door de noodstroomaggregaat zodat de UPS weer opgeladen kan worden.

Een kleine UPS kan al gebruikt worden om PC enige tijd te voeden, terwijl de grotere UPS systemen soms wel hele datacenters van stroom kunnen voorzien.