Het rotten van houten onderdelen aan een gebouw is een van de grootste nadelen van het werken met hout. Onderdelen zoals deuren, raamkozijnen en steunbalken worden in ons vochtige klimaat vaak blootgesteld aan vocht waardoor er schimmels ontstaan die het hout aan kunnen tasten.

Ontstaan van houtrot

Houtrot ontstaat wanneer het hout wordt blootgesteld aan een vochtgehalte met een waarde boven de 20%. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door bouwkundige gebreken zoals openstaande kitnaden en verbindingen waardoor het vocht in de constructie terecht komt. Houten onderdelen worden hierdoor langzaam aangetast wat uiteindelijk problemen kan veroorzaken zoals verzwakkingen van bouwconstructies of lekkages.

Hoog vochtgehalte

Als u uw huis, kantoor, schuur of veranda wilt schilderen, kunt u of de schilder van te voren in de opname meenemen of er houtrot plaatsvind of dat er zwakke plekken zijn die misschien preventief beschermd kunnen worden. Men kan de zwakke plekken vinden door het vochtgehalte te meten. Als er een te hoog vochtgehalte is, kan dit een risico zijn. Hierop kan men onderzoeken wat de oorzaak van dit hoog vochtgehalte is.

Wat te doen bij ontdekking van houtrot

Als u in een vroeg stadium ontdekt dat ergens houtrot plaatsvind kunt u plaatselijk een deel weghalen. Bij het weghalen wordt meestal ook een stuk niet aangetast hout weggehaald waarna u vervolgens met houtreparatie EP flex component het weggehaalde stuk kunt vervangen. Als u te lang wacht met het weghalen van een onderdeel met houtrot kan vervolgens de houtrot een compleet kozijn aantasten.
Houtrot preventie

Om houtrot te voorkomen is het erg belangrijk uw schilderwerk goed te onderhouden. U kunt een professionele schilder of een vastgoedonderhoud bedrijf inschakelen om een houtrot inspectie te laten doen. Zij kunnen u dan advies geven over wanneer het nodig is om te schilderen of welke houtdelen vervangen moeten worden. Normaal gesproken gaat het schilderwerk zes jaar lang mee.